Priser

Lukas Bonniers stora Journalistpris 2016
Lukas Bonniers stora journalistpris. Juryns motivering: ”Personporträttens mästare som med absolut stilistiskt gehör, och närmast magisk hantverksskicklighet, avtäcker det djupt mänskliga – inom var och en av oss.”

Lukas Bonniers stora journalistpris.
Juryns motivering:
”Personporträttens mästare som med absolut stilistiskt gehör, och närmast magisk hantverksskicklighet, avtäcker det djupt mänskliga – inom var och en av oss.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilken lycka - och arbetsseger . Motivering: ”För att hon med reportage och intervjuer under en omfattande karriär brutit ny stilistisk mark för många journalister. Kunskap och närhet till stoffet växer fram ur personligt tilltal, trogen återgivning av mänskliga röster och omsorg om detaljen i ordval och meningsuppbyggnad" Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens redaktionschef Qia Rindevall. Tidigare pristagare är Carina Bergfeldt, SVT (tidigare Aftonbladet), Johar Bendjelloul, SR och Dagens Nyheters Björn Af Kleen.

Vilken lycka – och arbetsseger . Motivering: ”För att hon med reportage och intervjuer under en omfattande karriär brutit ny stilistisk mark för många journalister. Kunskap och närhet till stoffet växer fram ur personligt tilltal, trogen återgivning av mänskliga röster och omsorg om detaljen i ordval och meningsuppbyggnad” Juryn har bestått av språkprofessor Olle Josephson, kulturjournalist Ulrika Knutson, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och Journalistens redaktionschef Qia Rindevall. Tidigare pristagare är Carina Bergfeldt, SVT (tidigare Aftonbladet), Johar Bendjelloul, SR och Dagens Nyheters Björn Af Kleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicistklubbens Guldpenna 2002
”…för hennes förmåga att i stilen förena det personliga, det privata och det politiska ”

Guldpennanst

 

Region Blekinges kulturpris 2011 "Karin Thunberg får Region Blekinges Kulturpris 2011 för långvarig, mångsidig och betydelsefull gärning inom svenskt kulturliv. Ofta med utgångspunkt från uppväxten på Tjurkö har Karin Thunberg under en lång rad av år mött läsare i Svenska Dagbladet med respekt och nya insikter. Hennes reporterskap kännetecknas av ett synnerligen gott betraktande, ett tålmodigt och intresserat lyssnande och en gyllene och sansad penna. Hon hittar likt få andra hos de upplyfta hon intervjuar en sårbarhet hon transformerar till styrka. Som kolumnist sätter hon vardagen i ett större perspektiv och det större perspektivet i en vardag, inte sällan genom att återvända till uppväxtens Blekinge. Likt en trogen och vänlig vän finns hon där, alltid i den skepnad livet gjort henne till. Klass - kvinnoskildringarna i hennes böcker tar också avstamp i uppväxten på Tjurkö, i längtan efter att komma någon annanstans och i speglingen av hur såväl hennes som hennes mammas liv kunde - och kanske borde - utvecklats till. Den litterära skildringen av hennes mamma och uppväxt har också dramatiserats. I Karin Thunbergs författarskap finns en ärlighet och en väl avvägd nakenhet i uppgörelsen om livet som det blev och som det kunde blivit.

Albert Bonniers hundraårsminne 1994
Journaliststipendium på 30 000 kronor